Kleine, rijke dichtbundel, uitgegeven in de bekende (vernieuwde) Windroosserie.
Het motto van deze dichtbundel (van John Fante, ‘De geschiedenis van een hond’) vat de inhoud en de strekking van deze bundel heel goed samen: het samenleven met een hond als huisdier, van puppy tot aftakeling, met al de menselijke gevoelens van liefde, vertedering, genegenheid en verdriet die daarmee verbonden zijn. In korte, niet rijmende gedichten, wordt telkens een sfeervol beeld geschetst van een moment samen.
De beweeglijkheid van de hond, het bankje in het park, het erbij komen liggen in bed, het besnuffelen en eten van hondsdraf, de hond in bad, doktersbezoek en de onvermijdelijke aftakeling. De gedichten zijn koel observerend van aard, met liefdevolle ondertoon. Het taalgebruik is toegankelijk, speels, beeldend en stemt tot nadenken. De gedichten zijn nergens zoet of klef. Als geheel richt de auteur hier, op voor hem typerende wijze, een monument op, in dit geval voor de viervoetige kameraad waarvan hij zo houdt en heeft gehouden. Een bundel waarvan de inhoud de omvang vele malen overstijgt en die het verdient om eenmaal, tweemaal, driemaal, met een brok in de keel, gelezen en herlezen te worden door lezers van 12 tot 80 jaar!
(NBD|Biblion recensie, Redactie)
Een nieuwe bundel van de Bergense dichter en schrijver Theo Olthuis. In deze uitgave van De Windroos (uitgeverij Holland) , getiteld “De klik van de riem”staan dertig gevoelige gedichten over zijn geliefde hond.
De gedichten, die jaren na de dood van zijn hond tot stand kwamen, geven een beeld van de momenten, die de dichter met zijn huisdier beleefde. In goede tijden, maar ook in de tijd van ziekte en overlijden. Door Theo’s scherpe observaties en zijn inlevingsvermogen lijken die aandoenlijke momenten pas gisteren gebeurd. Olthuis beheerst de kunst om verre van zoet sentiment te blijven. De bundel is in elke boekhandel verkrijgbaar.
(De Duinstreek, 13-12-06)
…“Klik van de riem, / strekt werktuigelijk een poot / volvoert wat passen / tussen zacht glimmend blik, / ruikt verwezen aan een drol / en doet een plasje in de nacht. – / De dood leunt tegen een lantarenpaal / en kijkt een beetje weg.”
“Uit”is één van de dertig gedichten in “De klik van de riem”van Theo Olthuis, bekend als tekstschrijver die veel heeft geschreven en gepubliceerd voor kinderen. In deze bundel weet Olthuis de lotgevallen met zijn hond op verre van kinderachtige wijze pakkend te vangen in overwegend korte en zeer krachtige zinnen. Niet zoet of sentimenteel, maar wel heel treffend verwoordt hij emoties die iedere hondenliefhebber zal herkennen. Van het begin- “…de rieten mand op groei berekend”- tot het eind: “Waar eens de mand / een vale kring, wat losse haren en een vlek, / die slijtvast hier moet blijven.”
(Hondenmanieren, febr. 2007)
Een hondenleven in gedichten
Er zijn schrijvers die een roman schreven over hun hond. Zoals Guus Kuijer over Olle en Jan Siebelink over Tikker. Maar dat je ook in slechts 31 bladzijden een levensverhaal over je maatje kan schrijven, bewijst dichter Theo Olthuis in “De klik van de riem”.
Vanaf de dag dat de hond in huis komt, totdat deze gaat hemelen, beschrijft Olthuis de lotgevallen met zijn hond. De sterke korte gedichten zijn voor elk hondenmens herkenbaar en roepen eigen herinneringen op, zónder dat sentiment en braafheid de overhand krijgen!
(B.Bot, “Proefdiervrij Magazine” nummer 2, 2007)
Onderhuids
De oude buik nog
verwonderlijk glad en zacht,
maar onderhuids
zijn dingen driftig bezig,
dag en nacht onverstoorbaar.
Bij de minste kreun
gauw een aai
en uit de tovertrommel
weer vergeefs een koekje.